Uw IP: Onbekend · Je status: BeschermdOnbeschermdOnbekend

Ga naar hoofdinhoud

Wat is een VPN?

Een VPN (Virtual Private Network) is een beveiligde digitale verbinding tussen jouw computer en een externe server die wordt beheerd door de VPN-provider. Zodra deze verbinding is opgezet, wordt er een versleutelde tunnel gecreëerd waar al je gegevens veilig doorheen worden gestuurd.

virtual private network video-thumbnail die gebruikers uitnodigt om te klikken en meer over VPN's te weten te komen.
Tips en nieuws over cybersecurity rechtstreeks in je inbox

Vul je e-mailadres in om je voor de nieuwsbrief van NordVPN aan te melden.

We zullen je niet spammen en je kunt je op elk moment afmelden.

VPN-voordelen

Het gebruik van VPN-apps maakt je digitale leven veiliger, makkelijker en soepeler.

VPN gebruikt voor een beveiligde en persoonlijke netwerkverbinding via het openbare internet
Wereldwijde VPN-verbindingsdekking
Virtueel privénetwerk creëert een beveiligde verbinding die je beschermt wanneer je online winkelt
Snelle verbinding met volledige VPN-bescherming en beveiliging

Waarom heb je een VPN nodig?

Niemand wordt graag in de gaten gehouden of gevolgd — ook als je niets te verbergen hebt. Daarom is het belangrijk dat je je privacy beter beschermt. Dit is wanneer je een VPN nodig hebt:

Wanneer je openbare wifi gebruikt

Een VPN beschermt je verbinding op openbare wifi, zodat je in alle rust kunt surfen. Hackers hebben veel methoden om je gegevens op publieke netwerken te stelen, maar een VPN maakt je online verkeer vrijwel onzichtbaar.

Op reis

Als je toegang tot je gebruikelijke content wilt wanneer je in het buitenland bent, kan een VPN je helpen. Installeer NordVPN op je apparaat en krijg zoals gewoonlijk toegang tot je favoriete content.

Tijdens het browsen

Overheidsinstanties, adverteerders en internetproviders willen allemaal graag je surfgeschiedenis, berichten en andere privégegevens volgen en verzamelen. De beste manier om dit te voorkomen is door een VPN te gebruiken.

Tijdens het gamen

Hou je van online gamen? Met NordVPN kun je DDoS-aanvallen en bandbreedtebeperking voorkomen. Gebruik onze Meshnet-functie om veilige virtuele LAN-party’s met je vrienden op te zetten.

Tijdens het online shoppen

Bescherm jezelf tegen schadelijke websites, oplichting en gerichte reclame met een VPN. Shop veilig online en bescherm je creditcardgegevens, vooral wanneer je met wifi-netwerken verbonden bent.

Tijdens het streamen

Bekijk je favoriete tv-programma’s zonder vertragingen. NordVPN kan je filmavond redden door te voorkomen dat je internetprovider je verbinding afknijpt.

Wat doet een VPN?

Een VPN leidt je verkeer om via een externe server en versleutelt je gegevens. Wanneer je een website probeert te bereiken, ontvangt je internetprovider normaal gesproken het verzoek en stuurt dit door naar je bestemming. Maar wanneer je met een VPN verbindt, leidt deze je internetverkeer om via een externe server alvorens het naar je bestemming door te sturen.

Allereerst verbergt een VPN je gegevens voor snoopers — encryptie is essentieel als je je internetverkeer wilt beschermen en je online voetafdruk wilt minimaliseren. Dit voorkomt dat je internetprovider je surfgeschiedenis aan de hoogste bieder verkoopt.

Je IP-adres (en dus je virtuele locatie) wordt ook verborgen. Je krijgt een nieuw IP-adres dat hoort bij de VPN-server waarmee je verbonden bent. Dit zorgt voor extra veiligheid en verhoogt je privacy online aanzienlijk — niemand weet vanuit welke stad of welk land je surft.

Dit zijn algemene VPN-functies, maar NordVPN biedt veel meer. Behalve je apparaten willen we ook je gegevens besschermen. Daarom hebben we de functie Threat Protection Pro ontwikkeld om je apparaten tegen veelvoorkomende online gevaren te beschermen: malware in downloads, webtrackers, opdringerige advertenties en schadelijke links. Je hoeft niet verbonden te zijn met een VPN-server om de functie te gebruiken. Schakel deze simpelweg in om je apparaat 24/7 te beschermen.

Hoe werkt een VPN?

Een VPN creëert een beveiligde versleutelde verbinding tussen je apparaat en de externe server, waar je gegevens veilig tussen kunnen reizen.

Apparaat maakt veilig verbinding met VPN via versleutelde tunnel, voor meer privacy en veiligheid
Apparaat maakt rechtstreeks verbinding met de internetprovider, zonder extra versleuteling of beveiliging
Het is goed om te begrijpen hoe een VPN werkt, zodat je het volledige potentieel ervan kunt benutten. Dit is wat er achter de schermen gebeurt:
  1. Wanneer je verbinding met een virtual private network maakt, wordt je client (apparaat) geverifieerd bij een VPN-server.
  2. De server past vervolgens een encryptieprotocol toe op alle gegevens die je verstuurt en ontvangt.
  3. De VPN-dienst creëert een versleutelde online ‘tunnel’. Deze beschermt de gegevens die tussen je apparaat en je bestemming op het internet reizen.
  4. Om de bescherming van elk gegevenspakket te garanderen, verpakt een VPN het in een omhulsel, dat vervolgens via inkapseling wordt gecodeerd. Met deze oplossing zorgt de VPN-tunnel voor maximale gegevensbescherming en blijven je gegevens veilig tijdens de overdracht.
  5. Wanneer de gegevens de server bereiken, wordt het omhulsel tijdens het decoderingsproces verwijderd.

Hoe werken VPN-servers?

Zodra de VPN-tunnel tot stand is gebracht, stuurt het apparaat versleutelde informatie (zoals de website die je wilt bezoeken) naar de VPN-server. De server decodeert het en stuurt de informatie door naar een aangewezen webserver. Het verbergt ook je echte IP-adres voordat de gegevens worden verzonden. In plaats daarvan wordt het IP-adres van de server waarmee je bent verbonden weergegeven.

Wanneer de webserver reageert, versleutelt de VPN-server de gegevens en stuurt deze naar je via je internetprovider. Je VPN-client ontsleutelt de gegevens zodra ze op je apparaat aankomen.

Hoe werkt VPN-tunneling?

De VPN-tunnel wordt gemaakt door je client – een computer, smartphone of tablet – bij een VPN-server te verifiëren. De server past vervolgens een encryptieprotocol toe om ervoor te zorgen dat niemand de informatie kan zien die tussen jou en je online bestemming wordt verstuurd.

Het is belangrijk te onthouden dat alle gegevens eerst in pakketten moeten worden opgesplitst voordat ze via internet worden verzonden en ontvangen. Om de veiligheid van elk gegevenspakket te garanderen, verpakt een VPN-dienst het in een omhulsel, dat vervolgens wordt versleuteld via een proces dat inkapseling heet.

Dit omhulsel houdt de gegevens veilig tijdens de overdracht en is het kernelement van de VPN-tunnel. Wanneer de gegevens bij de VPN-server aankomen, wordt het omhulsel verwijderd om toegang te krijgen tot de gegevens die erin zitten, waarvoor een ontsleutelingsproces wordt toegepast.

Soorten VPN

Er zijn veel soorten VPN’s, maar de overgrote meerderheid behoort tot een van deze drie categorieën:

een schild dat het OpenVPN-encryptieprotocol symboliseert dat je netwerk en apparaten veilig houdt.

Persoonlijke VPN

De meeste VPN’s voor consumenten zijn geclassificeerd als persoonlijke VPN’s, waaronder NordVPN. Ze lijken erg op VPN’s met toegang op afstand in gebruik, maar in plaats van verbinding te maken met een beperkt privénetwerk (zoals je werkplek), maak je verbinding met de servers van je VPN-provider voor bescherming en privacy terwijl je het internet verkent.

IKEv2/IPSec-tunnelingprotocol

Site-to-site VPN

Site-to-site-VPN’s worden meestal gebruikt door bedrijven – met name grote bedrijven. Hiermee kunnen gebruikers op geselecteerde locaties veilig toegang krijgen tot elkaars netwerken. Het is een geweldige manier om alle kantoren met elkaar te verbinden en verschillende vestigingen in staat te stellen bronnen en informatie veilig te delen.

NordLynx-VPN-technologie

VPN voor externe toegang

Met een VPN voor externe toegang kunnen gebruikers verbinding maken met een extern netwerk, meestal met behulp van speciale software. Als je je ooit op je kantoornetwerk aan hebt moeten melden, heb je waarschijnlijk ook een VPN voor externe toegang gebruikt. Het maakt werken buiten het kantoor veiliger en gemakkelijker, omdat werknemers overal toegang hebben tot gegevens en bronnen.

VPN-encryptieprotocollen

Wat is een VPN met zwakke encryptie? In de eerste plaats een gegarandeerde manier om je verbinding te vertragen. Wanneer mensen een VPN gebruiken, zijn privacy en snelheid hun belangrijkste prioriteiten. Verschillende soorten VPN-protocollen hebben verschillende voordelen – daarom bieden de meeste VPN-aanbieders er minstens twee aan. NordVPN laat gebruikers in haar apps tussen het OpenVPN en NordLynx-protocol kiezen, en geeft ze ook de mogelijkheid om het IKEv2/IPSec-protocol handmatig te configureren.

een online avatar die een schild omhoog houdt terwijl een code over zijn vizier loopt om veilig het internet te verkennen.

OpenVPN is het populairste encryptieprotocol en wordt momenteel door de meeste VPN-providers ter wereld wordt gebruikt.


Een van de sterkste punten van OpenVPN is dat het gemakkelijk te configureren is. Het biedt ook een goede balans tussen snelheid en veiligheid, omdat je het zowel via TCP- als UDP-poorten kunt gebruiken. Hoewel de TCP-poort de stabielere optie is, is UDP sneller en geven veel gebruikers er de voorkeur aan voor online gaming en live streaming.

NordLynx-VPN-technologie

Als je op zoek bent naar zowel privacy als snelheid, is het NordLynx-protocol de beste keuze. Het is ons standaardprotocol — een unieke technische oplossing gebouwd op WireGuard, het snelste tunnelprotocol dat er is. Wat maakt WireGuard zo snel? Het geheim zit in de code — alle 4000 regels. Vergelijk dat eens met de tienduizenden regels in andere VPN-protocollen en je zult zien waarom het zo verbluffend snel is.


Om het zo veilig mogelijk te maken, hebben we WireGuard gecombineerd met ons aangepaste dubbele NAT-systeem. Hiermee kunnen gebruikers genieten van een snelle internetverbinding zonder hun beveiliging in gevaar te brengen.

Versleutelingsprotocollen voor VPN-verbindingen

L2TP/IPSec. Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP) is een methode voor het verzenden van gegevens van het ene apparaat naar het andere. Aangezien L2TP geen enkele vorm van versleuteling biedt, wordt het bijna altijd gecombineerd met Internet Protocol Security (IPSec), dat de cryptografische sleutels overlegt om een VPN-achtige omgeving te creëren. Het is een zeer veilig protocol, maar kan erg traag zijn omdat het gegevens tweemaal insluit.


PPTP. Dit is het meest gebruikte protocol dat duizenden besturingssystemen en apparaten ondersteunt. Het is ook eenvoudig op te zetten — je hoeft er geen aanvullende software voor te installeren. PPTP is echter tientallen jaren oud en niet zo veilig als andere protocollen die vandaag de dag beschikbaar zijn.


SSTP. Secure Socket Tunneling Protocol is een geschikt alternatief voor standaardprotocollen in gebieden waar VPN ‘s beperkingen kennen omdat het de meeste firewalls kan omzeilen. SSTP is vergelijkbaar met OpenVPN, maar het is eigendom van Microsoft, wat betekent dat het niet beschikbaar is voor onafhankelijke controle.

IKEv2/IPSec-tunnelingprotocol

IKEv2 is een tunnelprotocol dat meestal wordt gecombineerd met IPSec voor encryptie. Het kan een beveiligde verbinding herstellen wanneer de internetverbinding wordt onderbroken en past zich goed aan veranderende netwerken aan. Deze functie kan handig zijn voor smartphonegebruikers die vaak schakelen tussen wifi thuis en mobiele verbindingen of die met verschillende hotspots verbinden.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een VPN?

een raket die versleutelde gegevens voorstelt die door een hangslot vliegen en tijdens het proces worden ontsleuteld.
Evalueren van verschillende VPN-kwaliteiten

Een VPN-verbinding opzetten

Er zijn een paar verschillende manieren waarop je je NordVPN-account kunt configureren. Versleutel je verbinding altijd en overal — sluit je aan bij alle andere VPN-gebruikers die van vrij en veilig internet profiteren:

een hand die een smartphone vasthoudt met het NordVPN-logo, wat betekent dat hij wordt beschermd door een VPN-app.
VPN-technologie maakt onmiddellijke installatie en handmatige configuratie mogelijk
Een optie om de VPN-verbinding op de router in te stellen

Veelgestelde vragen