Gratis VPN vs. betaalde VPN – wat zijn de verschillen?
Hoewel het verleidelijk is om voor een gratis VPN te kiezen in plaats van voor een abonnement te betalen, kan dit je veiligheid en privacy in gevaar brengen. Is het gebruik van een gratis VPN echt zo slecht – is een betaalde VPN echt altijd beter? In dit artikel leggen we de verschillen tussen deze twee diensten uit.
Inhoudsopgave
Inhoudsopgave
Wat is een gratis VPN?
Voor een gratis VPN hoeft je geen geld te betalen, omdat ze geen abonnementskosten in rekening brengen. Dit roept de volgende vraag op: als de dienst helemaal gratis is, hoe kunnen deze VPN-aanbieders hun bedrijven staande houden, laat staan geld verdienen?
Een VPN-dienst is afhankelijk van een uitgebreid netwerk van duizenden servers die voortdurend onderhouden moeten worden. Voor het beheren van zo’n grote infrastructuur zijn niet alleen veel werknemers nodig, maar moeten ook onderhoudskosten betaald worden.
Hoe verdienen gratis VPN’s geld?
Net als elk ander bedrijf moeten VPN-aanbieders hun bedrijf winstgevend maken om te kunnen blijven bestaan. En als gebruikers niet voor hun VPN-diensten betalen, moeten ze op andere manieren geld verdienen. Dit doen ze op verschillende manieren:
Ze verkopen je browsegegevens aan adverteerders
Denk je dat het niemand iets kan schelen wat je online doet? Je online gegevens zijn voor bepaalde bedrijven veel geld waard.
Gratis VPN-aanbieders staan erom bekend gebruikersgegevens te verzamelen, waaronder surfgedrag, IP-adressen en bandbreedtegebruik. Ze kunnen deze informatie samenvoegen en aan derden verkopen, zoals adverteerders of datahandelaren, die de gegevens gebruiken om gedetailleerde gebruikersprofielen op te stellen en je met gerichte reclame te targeten.
Ze overspoelen je met advertenties
Gratis VPN’s verdienen ook geld door advertenties te tonen. De dienst ontvangt vervolgens een bepaald bedrag wanneer een gebruiker op een advertentie klikt. Als een bedrijf miljoenen gebruikers heeft, kan het op deze manier genoeg geld verdienen om winstgevend te zijn.
Voor gebruikers betekent het echter dat ze met opdringerige pop-ups en flitsende advertenties geconfronteerd worden, die soms niet eens eenvoudig weggeklikt kunnen worden. Bovendien kunnen sommige advertenties malware bevatten en je apparaat met virussen of ransomware infecteren.
Met NordVPN hoef je je geen zorgen te maken over opdringerige advertenties terwijl je de app gebruikt. Threat Protection Pro’s adblocker-functie blokkeert advertenties en pop-ups tijdens het browsen voor een snellere en veiligere online ervaring.
Ze pushen je om naar een betaalde versie te upgraden
Sommige gratis VPN’s bieden gebruikers functies die beperkt zijn en hebben strikte datalimieten om klanten over te halen naar de betaalde versie te upgraden. Dit is een strategie die door veel apps wordt gebruikt om betalende klanten te werven – gratis VPN’s zijn daarop geen uitzondering.
Omdat het aanbevolen wordt om altijd met een VPN verbonden te zijn wanneer je online bent, kan het zijn dat je “gratis” data binnen een paar dagen al op is. In dit geval moet je naar de betaalde versie upgraden om de VPN te kunnen blijven gebruiken.
Ze verkopen je bandbreedte
Bepaalde gratis VPN’s maken gebruik van een peer-to-peer-netwerkmodel, waarbij de apparaten van gebruikers hun bandbreedte bijdragen om het netwerk te ondersteunen. In ruil daarvoor biedt de provider deze gebruikers gratis toegang tot hun VPN-dienst. De provider kan de toegang tot dit netwerk echter ook aan derden verkopen, en de bandbreedte van gebruikers zo effectief aan derden verkopen.
Nadelen van een gratis VPN
Dit zijn de grootste nadelen van een gratis VPN:
- Slechte beveiliging. Een VPN is bedoeld om je digitale veiligheid te verbeteren, maar een gratis VPN doet vaak het tegenovergestelde. Gratis VPN-aanbieders hebben meestal geen fatsoenlijke serverinfrastructuur, gebruiken inferieure encryptie en zijn niet adequaat beveiligd. Als je op zoek bent naar een VPN, moet je er altijd een met sterke encryptie kiezen, anders kunnen hackers er alsnog met je gegevens vandoor gaan.
- Beperkte prestaties. Een gratis VPN zal je niet de nieuwste cybersecurityfuncties bieden die een betaalde VPN biedt. Gratis VPN’s staan bekend om hun trage verbindingssnelheden, wat streamen, gamen en je algemene online ervaring beperkt. Een betaalde VPN is daarom altijd de beste VPN.
- Gebrek aan privacy. Een VPN verandert je IP-adres, zodat niemand je locatie kan achterhalen en je internetactiviteiten aan je identiteit kan koppelen. Maar omdat gratis VPN’s erom bekend staan je gegevens aan derden te verkopen, kun je je privacy gedag zeggen.
Waarom zijn betaalde VPN’s beter dan gratis VPN’s?
Betaalde VPN-providers verdienen geld door gebruikers voor een VPN-abonnement te laten betalen. Ze investeren dat geld in hun infrastructuur, het ontwikkelen van nieuwe functies en het verbeteren van de algemene gebruikerservaring.
Omdat betalende gebruikers de basis van hun bedrijfsmodel vormen, is het voor betaalde VPN’s essentieel om een goede reputatie te behouden. Gratis VPN’s kunnen simpelweg niet tippen aan de beveiliging, snelheid en het gebruiksgemak van betaalde VPN’s.
Het enige voordeel van een gratis VPN is dat je geen geld voor de dienst hoeft te betalen. Mensen verwachten meestal geen hoogwaardige service als ze iets krijgen zonder ervoor te hoeven betalen. Het is echter twijfelachtig of je beter af bent met een VPN die geen hoge snelheden, sterke encryptie, beveiligingsfuncties of goede ondersteuning biedt
Wil je meer lezen zoals dit?
Ontvang het laatste nieuws en tips van NordVPN.
Voordelen van een betaalde VPN?
Een betaalde VPN-dienst heeft veel veiligheids- en privacyvoordelen. We zetten de belangrijkste voordelen voor je op rij.
Een uitgebreid servernetwerk
NordVPN heeft meer dan 6300 servers in 111 landen, waardoor je altijd verzekerd bent van de beste snelheid, waar je ook bent. Daarnaast biedt NordVPN speciale servers voor speciale doeleinden:
- Obfuscated servers. Met deze servers kun je toegang krijgen tot informatie in landen met strenge internetbeperkingen.
- Onion Over VPN. Voor extra beveiliging bij het openen van .onion-websites.
- Double VPN. Double VPN-servers leiden je verkeer om via twee servers in plaats van één voor extra veiligheid.
- Dedicated IP. Exclusieve servers voor gebruikers die dedicated IP’s hebben gekocht.
- P2P-servers. Voor het makkelijk en veilig delen van bestanden.
Volledige privacy
NordVPN volgt je online activiteiten niet, in tegenstelling tot sommige gratis VPN’s. Daarnaast verkoopt het bedrijf je surfgegevens niet aan derden en worden ze ook niet voor andere doeleinden verzamelt.
Als je een premium dienst gebruikt, kun je je VPN bovendien zonder problemen aan laten staan. NordVPN legt je geen datalimieten op – en raadt je zelfs aan altijd met de VPN verbonden te blijven, zodat je altijd en overal veilig en privé kunt surfen.
Geavanceerde encryptie
Zonder sterke encryptie kunnen derden je verkeer onderscheppen, je online activiteiten in de gaten houden en je gevoelige informatie stelen. Vooral wanneer je met openbare wifi verbonden bent is een VPN een must, omdat deze netwerken vaak niet goed beveiligd zijn.
NordVPN maakt gebruik van AES 256-bit-encryptie om je gegevens te vervormen en ze tijdens het transport van punt A naar punt B in onleesbare code te veranderen. Dit betekent dat zelfs als hackers je online verkeer onderweg onderscheppen, ze er simpelweg niets mee kunnen.
Extra functies
Premium VPN’s bieden vaak extra beveiligingsfuncties om je online ervaring te optimaliseren. Denk aan het scannen van je downloads op malware, een adblocker of een tool die het dark web op je gelekte gegevens scant. Dit zijn een aantal praktische functies die NordVPN biedt:
- De VPN Kill Switch-functie zorgt ervoor dat je gegevens niet worden blootgesteld als de VPN-verbinding wegvalt.
- DNS- en IP-lekbescherming garanderen dat je IP-adres en DNS nooit lekken (je kunt dit met een DNS-lektest controleren).
- Met NordVPN’s Meshnet kun je versleutelde privéverbindingen tot stand brengen met apparaten overal ter wereld.
- De Dark Web Monitor van NordVPN scant het dark web voortdurend en waarschuwt je als het gelekte gegevens detecteert die met je e-mailadres geassocieerd zijn.
- Threat Protection Pro van NordVPN blokkeert third-party trackers en schadelijke advertenties, voorkomt dat je kwaadaardige websites bezoekt en scant bestanden op malware terwijl je ze downloadt.
- NordVPN’s privé-DNS-functie schermt je DNS-verzoeken af, zodat niemand je activiteiten kan bespioneren of je stiekem naar een schadelijke website kan omleiden.
Toegang tot een vrij internet
Landen zoals China, Iran en Rusland blokkeren social media-platforms, nieuws van bepaalde media en websites en apps. Met gratis VPN’s kun je internetbeperkingen niet altijd omzeilen en bovendien bieden ze in deze landen vaak niet de betrouwbare privacy die je nodig hebt.
Premium VPN’s werken daarentegen continu om je toegang tot een vrij internet te verschaffen zonder je veiligheid in gevaar te brengen.
Met één NordVPN-account kun je bovendien tien verschillende apparaten tegelijk beveiligen: beveilig je telefoon, laptop, tablet en de apparaten van je gezinsleden.
Is een gratis VPN beter dan geen VPN?
Dat hangt van de situatie af. Over het algemeen biedt het gebruik van een gratis VPN enige mate van privacybescherming in vergelijking met helemaal geen VPN gebruiken. Dit zijn een paar redenen waarom:
- Versleuteling van gegevens. Een gratis VPN versleutelt je internetverkeer, waardoor het voor buitenstaanders moeilijker is om je online activiteiten te bespioneren.
- Verbergen van IP-adres. Een gratis VPN kan je IP-adres verbergen, waardoor je virtuele locatie niet zomaar achterhaald kan worden.
- Toegang tot regiogebonden inhoud. Via een gratis VPN-provider kan je in het buitenland toegang tot lokale content van thuis krijgen door met een VPN-server in Nederland te verbinden.
Hier staan echter de vele nadelen van gratis VPN’s tegenover die we hierboven uitgebreid besproken hebben – met als uitschieter het risico dat gratis VPN’s je browsegegevens aan datahandelaren verkopen en dat het gebruik van een dergelijke gratis dienst je privacy dus absoluut niet verbetert. Een betrouwbare, betaalde VPN is de enige veilige optie.
Gratis VPN’s vs. betaalde VPN’s: een overzicht
We hebben een kleine tabel samengesteld waarin je kunt zien hoe de functies van de beste 5 gratis VPN-diensten (bron: Techradar) en een premium VPN zoals NordVPN van elkaar verschillen. Houd in gedachten dat dit cijfers van de beste 5 gratis diensten zijn en dat andere gratis diensten waarschijnlijk lager scoren.
De beste gratis VPN’s vs NordVPN
De beste gratis VPN’s | NordVPN | |
---|---|---|
Aantal servers wereldwijd | 1-14 | 6000+ |
Landen | 2-11 | 111 |
Datalimieten | 10 GB – onbeperkt* | onbeperkt |
Gelijktijdige verbindingen | 1 – onbeperkt** | 10 |
Snelheidsbeperking | Sommige | Nee |
Security audit | Sommige | Ja |
* 1 VPN biedt onbeperkte data
** 1 VPN biedt een onbeperkt aantal verbindingen
Welke conclusies kunnen we hieruit trekken?
Als je een ruime vrije keuze uit landen en serverlocaties wilt hebben, steekt NordVPN met kop en schouders boven de beste gratis VPN’s uit. De meeste gratis VPN’s hebben een datalimiet van 10 GB en in sommige gevallen wordt je snelheid beperkt als deze limiet wordt overschreden. Een aantal van de gratis VPN’s hebben net zoals NordVPN een security audit laten uitvoeren om hun VPN-diensten door een onafhankelijke partij te laten controleren, wat voor hun betrouwbaarheid pleit.
Maar als puntje bij paaltje komt, biedt NordVPN simpelweg de meest volledige en veilige VPN-dienst, met keuze uit een groot aantal servers wereldwijd, geen datalimieten, geen snelheidsbeperking en veel extra beveiligingsfuncties zoals Threat Protection Pro, speciale servers, de Meshnet-functie waar je je eigen veilige privénetwerk mee kunt creëren en nog veel meer.
Wat is de beste VPN voor jou?
De beste VPN voor is een betrouwbare VPN met sterke encryptie, een wereldwijd servernetwerk, 24/7 klantenondersteuning, hoge verbindingssnelheid en een reeks handige online beveiligingsfuncties.
Zoals je hebt kunnen lezen, kan het gebruik van gratis VPN’s je veiligheid en privacy in gevaar kan brengen. Houd altijd in je achterhoofd dat premium VPN-diensten hun geld met betalende abonnees verdienen, maar dat gratis VPN-aanbieders op andere manieren inkomsten moeten genereren.
PRO TIP: Goedkoop is duurkoop. Als het op je cyberveiligheid aankomt, raden we je aan altijd voor kwaliteit kiezen – anders kan het je op de lange termijn veel meer kosten.
Is NordVPN gratis?
NordVPN is niet gratis, maar biedt een 30-dagen geld-terug-garantie zodat je de service zonder risico uit kunt proberen. Daarnaast kun je op de NordVPN-website regelmatig kortingscodes en VPN-aanbiedingen vinden waarmee je het abonnement van je keuze met hoge korting kunt kopen.
Bij NordVPN kun je een maandelijks, 1-jarig of 2-jarig abonnement afsluiten. Het is de moeite waard om op te merken dat als iemand online een volledig gratis NordVPN-account aanbiedt, deze waarschijnlijk gehackt is. Dit betekent dat de software illegaal is verkregen of malware kan bevatten.
Koop NordVPN daarom altijd via de officiële kanalen, zoals de website. Als een van de meest gerenommeerde VPN’s ter wereld heeft NordVPN duizenden mensen in dienst om haar gebruikers consequent de hoogste standaard van online privacy en veiligheid te bieden.
Online veiligheid met een klik.
NordVPN biedt 24/7 bescherming, overal ter wereld