IP’niz: Bilinmeyen · Durumunuz: KorunuyorKorunmuyorBilinmeyen

Ana içeriğe geç

VPN nedir?

VPN, “sanal özel ağ” anlamına gelir. İnternet bağlantınızı ve gizliliğinizi çevrimiçi olarak koruyan bir hizmettir. VPN’ler verileriniz için şifrelenmiş bir tünel oluşturur, IP adresinizi gizleyerek çevrimiçi kimliğinizi korur ve halka açık Wifi erişim noktalarını güvenli bir şekilde kullanmanızı sağlar.

kullanıcıları tıklamaya ve VPN'ler hakkında daha fazla bilgi edinmeye davet eden sanal özel ağ video küçük resmi.
Siber güvenlikle ilgili ipuçları ve haberler doğrudan gelen kutunuzda

NordVPN bültenine üye olmak için aşağıya e-posta adresinizi girmeniz yeterli.

Size spam göndermeyeceğiz ve dilediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.

VPN’in avantajları

VPN uygulamalarını kullanmak dijital yaşamınızı daha güvenli, daha kolay ve daha sorunsuz hâle getirir.

Genel internet üzerinden güvenli ve özel bir ağ bağlantısı için kullanılan VPN
Dünya çapındaki VPN bağlantı kapsamı
Sanal Özel Ağ, çevrimiçi alışveriş yaparken sizi koruyan güvenli bir bağlantı oluşturur
Eksiksiz bir VPN koruması ve güvenliği sunan hızlı bağlantı

Neden bir VPN’e ihtiyacınız var?

Saklayacak bir şeyleri olmasa bile kimse izlenmeyi ve takip edilmeyi sevmez. Bu yüzden gizlilik için daha fazlası gerekiyor. Aşağıdaki durumlarda bir VPN’e ihtiyacınız olur:

Halka açık Wifi kullanırken

VPN, bağlantınızı halka açık Wifi ağında güvenceye almak için kullanılır, böylece tam gizlilik içinde gezinebilirsiniz. Hacker’ların halka açık erişim noktalarındaki verilerinizi çalmak için birçok yöntemi vardır ancak VPN sayesinde çevrimiçi trafiğiniz onlar için görünmez olur.

Seyahat ederken

Dünya çapında seyahat ederken evinizdeki içeriklere erişmek istiyorsanız VPN işinize yarayabilir. Cihazınıza NordVPN yükleyin, arkadaşınızın sosyal medyadaki gönderisini asla kaçırmayın.

İnternette gezinirken

Devlet kurumları, pazarlamacılar, internet hizmet sağlayıcıları tarama geçmişinizi, mesajlarınızı ve diğer özel verilerinizi izlemeyi ve toplamayı çok ister. Bunları saklamanın en iyi yolu nedir? Verilerinizi kendinize saklamak için VPN kullanma.

Oyun oynarken

Çevrimiçi oyun oynamayı sever misiniz? NordVPN ile DDoS saldırılarını ve bant genişliği kısıtlamalarını geride bırakabilirsiniz. Arkadaşlarınızla güvenli sanal LAN partileri kurmak için Meshnet özelliğimizi kullanın.

Alışveriş yaparken

VPN ile hedeflenmiş fiyatlandırma, sahte web siteleri ve “bait and switch” saldırılarından kaçının. Kredi kartı bilgilerinizin halka açık ağlarda bile meraklı gözlerden korunduğunu bilerek güvenli bir şekilde alışveriş yapın.

Akış esnasında

En sevdiğiniz TV programlarını yavaşlama olmadan izleyin. NordVPN, İSS’nizin bağlantınızı kısıtlamasını engelleyerek film gecenizi kurtarabilir.

VPN ne yapar?

VPN, trafiğinizi uzaktaki bir sunucu üzerinden yeniden yönlendirir ve bu işlem esnasında şifreler. Genellikle bir web sitesine erişmeye çalıştığınızda İSS’niz (İnternet Servis Sağlayıcısı) isteği alır ve sizi hedefinize yönlendirir. Ancak bağlandığınız VPN, internet trafiğinizi varış noktanıza göndermeden önce uzaktaki bir sunucu üzerinden yeniden yönlendirir.

Her şeyden önce VPN verilerinizi meraklı gözlerden gizler. İnternet trafiğinizi korumak ve çevrimiçi ayak izinizi en aza indirmek istediğinizde şifreleme büyük önem taşır. Bu şekilde internet servis sağlayıcınız, tüm tarama geçmişinizi en yüksek teklif verene satamaz.

IP’niz (ve dolayısıyla sanal konumunuz) da gizli kalır. Bağlı olduğunuz VPN sunucusuna ait yeni bir IP alırsınız. Bu işlem, ekstra güvenlik sağlar ve çevrimiçi gizliliğinizi önemli ölçüde artırır. Artık kimse hangi şehirden veya ülkeden gezindiğinizi bilemez.

Bunlar yaygın VPN işlevleridir ancak NordVPN daha iyisini hedefler. Sadece verilerinizi değil, cihazlarınızı da korumak istiyoruz. Bu nedenle, cihazlarınızı indirilen dosyalardaki kötü amaçlı yazılımlar, web izleyicileri, gösterişli reklamlar ve kötü niyetli bağlantılar gibi yaygın internet tehlikelerinden korumak için Threat Protection Pro özelliğini geliştirdik. Kullanmak için bir VPN sunucusuna bağlı olmanız gerekmez. Sadece açın ve cihazınızın 7/24 korunmasını sağlayın.

VPN nasıl çalışır?

VPN, verilerinizin gizlilik içinde seyahat edebilmesi için cihazınız ile uzaktaki sunucu arasında şifrelenmiş güvenli bir bağlantı oluşturarak çalışır.

Cihaz, şifrelenmiş tünel aracılığıyla VPN'e güvenli bir şekilde bağlanarak gelişmiş gizlilik ve güvenlik sağlar
Cihaz, ek şifreleme veya gizlilik korumaları olmadan doğrudan İSS'ye bağlanır
Bir VPN’in nasıl çalıştığını öğrenmeye değer; böylece VPN’den tam performans yararlanabilirsiniz. İşte perde arkasında olanlar:
  1. Sanal bir özel ağ hizmetine bağlandığınızda bir VPN sunucusuyla istemcinizin kimliğini doğrular.
  2. Daha sonra sunucu, gönderdiğiniz ve aldığınız tüm verilere bir şifreleme protokolü uygular.
  3. VPN hizmeti internet üzerinden şifrelenmiş bir “tünel” oluşturur. Bu işlem, sizinle varış noktanız arasında gidip gelen verileri korur.
  4. Her veri paketinin güvenli kalmasını sağlamak için bir VPN bunu dışarıdan bir paketle sarar ve bu paket, daha sonra kapsülleme yoluyla şifrelenir. Bu, aktarım sırasında verileri güvende tutan VPN tünelinin temel öğesidir.
  5. Veriler sunucuya ulaştığında bu dış paket bir şifre çözme işlemiyle kaldırılır.

VPN sunucuları nasıl çalışır?

VPN tüneli kurulduktan sonra, cihazınız şifrelenmiş bilgileri (ziyaret etmek istediğiniz web sitesi gibi) VPN sunucusuna gönderir. Şifresini çözer ve bilgileri, belirlenen web sunucusuna iletir. Ayrıca verileri göndermeden önce gerçek IP adresinizi de gizler. Bunun yerine, bağlı olduğunuz VPN sunucusunun IP adresine sahip olacaksınız.

Web sunucusu yanıt verdiğinde VPN sunucusu, verileri şifreler ve İSS’niz aracılığıyla size gönderir. VPN istemciniz, cihazınıza ulaştığında verilerin şifresini çözecektir.

VPN tünelleme nasıl çalışır?

VPN tüneli, öncelikle istemcinizin (bir bilgisayar, akıllı telefon veya tablet) bir VPN sunucusuyla kimlik doğrulaması yapılarak oluşturulur. Sonrasında sunucu, siz ve çevrimiçi varış noktanız arasında gidip gelen bilgileri kimsenin izleyememesini sağlamak için birkaç şifreleme protokolünden birini kullanır.

Burada internet üzerinden gönderilmeden ve alınmadan önce, herhangi bir verinin öncelikle paketlere bölünmesi gerektiğini unutmamalısınız. Her veri paketinin güvenli kalmasını sağlamak için bir VPN bunu dışarıdan bir paketle sarar ve bu paket, daha sonra kapsülleme yoluyla şifrelenir.

Bu dış paket, aktarım sırasında verileri güvende tutar ve bu işlem VPN tünelinin temel öğesidir. Veriler VPN sunucusuna ulaştığında bu dış paket, içerideki verilere ulaşmak için kaldırılır. Bunun için ise bir şifre çözme işlemi gerekir.

VPN Türleri

Birçok VPN türü vardır ancak bunların büyük çoğunluğu üç ana kategoriye ayrılmaktadır:

ağınızı ve cihazlarınızı güvende tutan OpenVPN şifreleme protokolünü simgeleyen bir kalkan.

Kişisel VPN

NordVPN de dâhil olmak üzere tüketici sınıfı VPN’lerin çoğu kişisel VPN’ler olarak sınıflandırılır. Çalışması yöntemi bakımından uzaktan erişimli VPN’lere çok benzerler, ancak interneti keşfederken koruma ve gizlilik için özel ve kısıtlı bir ağa (iş yeriniz gibi) bağlanmak yerine VPN sağlayıcınızın sunucularına bağlanırsınız.

IKEv2/IPSec tünelleme protokolü

Siteden siteye VPN

Siteden siteye VPN’ler çoğunlukla işletmeler, özellikle büyük şirketler tarafından kullanılır. Seçilen konumlardaki kullanıcıların birbirlerinin ağlarına güvenli bir şekilde erişmesine olanak tanır. Tüm ofisleri birbirine bağlamanın ve farklı şubelerin kaynakları ve bilgileri güvenli bir şekilde paylaşmasını sağlamanın harika bir yoludur.

NordLynx VPN teknolojisi

Uzaktan erişimli VPN

Uzaktan erişimli VPN, kullanıcıların genellikle özel bir yazılım kullanarak uzak bir ağa bağlanmasına olanak tanır. Ofis ağınızda oturum açmanız gerekirse büyük olasılıkla uzaktan erişimli bir VPN de kullanmış olursunuz. Çalışanlar verilere ve kaynaklara her yerden erişebildiğinden, ofis dışında çalışmayı daha güvenli ve kolay hâle getirir.

VPN şifreleme protokolleri

Zayıf şifrelemeye sahip VPN nedir? Bağlantınızı yavaşlatmanın kesin yolu. İnsanların VPN kullanırken başlıca endişeleri gizlilik ve hızdır. Farklı VPN protokolü türlerinin farklı avantajları vardır. Bu nedenle çoğu VPN sağlayıcısı en az iki tür sunar. NordVPN, kullanıcıların uygulamalarında OpenVPN ve NordLynx protokolleri arasında seçim yapmasına ve manuel yapılandırmalar için IKEv2/IPSec protokolünü tercih etmesine olanak tanır.

vizöründen kodlar geçerken bir kalkan tutan çevrimiçi bir avatar, interneti güvenle keşfetmekte özgür.

OpenVPN, şu anda dünyadaki VPN sağlayıcılarının çoğu tarafından kullanılan en popüler şifreleme protokolüdür.


OpenVPN’in en güçlü yanlarından biri, son derece yapılandırılabilir olmasıdır. Ayrıca hem TCP hem de UDP bağlantı noktalarında kullanabileceğiniz için hız ve güvenlik arasında iyi bir denge sunar. TCP bağlantı noktası daha stabil bir seçenek olsa da UDP daha hızlıdır; birçok kullanıcı kesintisiz çevrimiçi oyun ve canlı yayın deneyimi için UDP’yi tercih eder.

NordLynx VPN teknolojisi

Hem gizlilik hem de hız arıyorsanız NordLynx, istediğinize ulaşmanın yolunu sunar. NordLynx varsayılan protokolümüzdür, en hızlı tünel protokolü olan WireGuard altyapısıyla benzersiz bir teknoloji çözümüdür. WireGuard’ı bu kadar hızlı yapan nedir? Bunun sırrı, tamamı 4000 satırdan oluşan kodlarında yatıyor. Bunu diğer VPN protokollerindeki on binlerce satırla karşılaştırdığınızda neden bu kadar akıl almaz derecede hızlı olduğunu göreceksiniz.


Bunu mümkün olduğunca güvenli hale getirmek için WireGuard’ı özel çift Nat sistemimizle birleştirdik. Kullanıcıların güvenliklerinden ödün vermeden hızlı internet bağlantısının keyfini çıkarmasını sağlar.

VPN bağlantıları için şifreleme protokolleri

L2TP/IPSec. Katman 2 Tünel Protokolü (L2TP), bir cihazdan diğerine veri iletmek için kullanılan bir yöntemdir. L2TP herhangi bir şifreleme sunmadığından, neredeyse her zaman VPN benzeri bir ortam oluşturmak için kriptografik anahtarları müzakere eden İnternet Protokolü Güvenliği (IPSec) ile bir araya gelir. Bu son derece güvenli bir protokoldür ancak verileri iki kez kapsüllediği için çok yavaş olabilir.


PPTP. Binlerce işletim sistemini ve cihazı destekleyen en yaygın kullanılan protokoldür. Ek yazılım yüklemeye gerek kalmadan kurulumu da kolaydır. Bununla birlikte PPTP çok eskidir ve bugün mevcut olan diğer protokoller kadar güvenli değildir.


SSTP. Güvenli Soket Tünel Protokolü, çoğu güvenlik duvarını atlayabildiği için VPN’lerin kısıtlandığı alanlarda standart protokollere uygun bir alternatiftir. SSTP, OpenVPN’e benzer ancak Microsoft’a aittir. Bu da bağımsız denetim için kullanılamayacağı anlamına gelir.

IKEv2/IPSec tünelleme protokolü

IKEv2 genellikle şifreleme için IPSec ile eşleştirilen bir tünel protokolüdür. İnternet bağlantısı kesildikten sonra güvenli bir bağlantıyı geri yükleyebilir ve değişen ağlara iyi uyum sağlar. Bu işlev, çoğu zaman ev Wifi bağlantısı ile mobil bağlantılar arasında geçiş yapan veya kablosuz bağlantı noktaları arasında hareket eden akıllı telefon kullanıcıları için yararlı olabilir.

VPN seçerken nelere dikkat etmeliyim?

şifrelenmiş verileri temsil eden bir roket bir asma kilitten geçiyor ve bu sırada verilerin şifresi çözülüyor.
Farklı VPN özelliklerini değerlendirme

VPN bağlantısı kurma

NordVPN hesabınızı kurmanın birkaç farklı yolu vardır. Nereye giderseniz gidin şifrelenmiş bir bağlantınız olsun; VPN koruması trendine katılın:

üstünde NordVPN logosu olan bir akıllı telefonu tutan ve VPN uygulaması tarafından korunduğu gösterilen bir el.
VPN teknolojisi anında kurulum ve manuel yapılandırma sağlar
Yönlendiricide VPN bağlantısı kurma seçeneği

Sıkça Sorulan Sorular

Son Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2022