IP-osoitteesi: Tuntematon · Tilasi: SuojattuSuojaamatonTuntematon

Siirry pääsisältöön

Mikä on VPN?

VPN on lyhenne sanoista “virtual private network” (virtuaalinen erillisverkko). Se on palvelu, joka suojaa internetyhteytesi ja yksityisyytesi verkossa. VPN luo salatun tunnelin tiedoillesi, suojaa identiteettisi verkossa piilottamalla IP-osoitteesi ja mahdollistaa julkisten Wi-Fi-hotspotien turvallisen käytön.

Virtuaalisen erillisverkon videon pikkukuva, joka kehottaa käyttäjiä napsauttamaan ja oppimaan lisää VPN:stä.
Kyberturvallisuuteen liittyviä vinkkejä ja uutisia suoraan sähköpostiisi

Tilaa NordVPN-uutiskirje ja kirjoita sähköpostiosoitteesi alapuolelle.

Emme lähetä sinulle roskapostia ja voit perua tilauksesi milloin tahansa

VPN:n edut

VPN-sovellusten käyttö tekee digitaalisesta elämästäsi turvallisempaa, helpompaa ja sujuvampaa.

VPN, jota käytetään suojattuun ja yksityiseen verkkoyhteyteen julkisen internetin kautta
VPN-yhteyden maailmanlaajuinen kattavuus
Virtuaalinen erillisverkko luo suojatun yhteyden, joka suojaa sinua verkko-ostoksia tehdessäsi
Nopea yhteys täydellisellä VPN-suojauksella ja -turvallisuudella

Miksi tarvitset VPN:ää?

Kukaan ei halua olla tarkkailtavana ja seurattavana, vaikka mitään salattavaa ei olisikaan. Siksi on tärkeää nostaa yksityisyydestä huolehtiminen uudelle tasolle. Näissä tilanteissa tarvitset VPN:n:

Julkista Wi-Fi-verkkoa käyttäessä

VPN-verkko suojaa yhteytesi, kun käytät julkista Wi-Fi-verkkoa, joten voit selata täysin yksityisesti. Hakkerit voivat varastaa tietojasi monin tavoin julkisissa Wi-Fi-verkoissa, mutta VPN-verkon käyttäjien liikenne ei edes näy heille.

Matkustaessa

Jos haluat pääsyn kotimaasi sisältöön ulkomailla matkustaessasi, VPN voi auttaa. Asenna NordVPN laitteellesi, niin et jää paitsi ystäviesi postauksista.

Selatessa

Viranomaiset, mainostajat ja internet-palveluntarjoajat ovat kiinnostuneita selaushistoriasi, viestiesi ja muun yksityisen tiedon seuraamisesta ja keräämisestä. Paras tapa pitää nämä tiedot piilossa? VPN-verkon käyttäminen.

Pelatessa

Onko verkkopelaaminen juttusi? NordVPN-palvelua käyttäessäsi sinun ei tarvitse olla huolissasi DDoS-hyökkäyksistä ja kaistanleveyden rajoituksista. Käytä Meshnet-ominaisuutta järjestääksesi turvallisia virtuaalisia lähiverkkotapahtumia ystäviesi kanssa.

Ostoksilla

Vältä kohdennettu hinnoittelu, väärennetyt sivustot ja huijaustarjoukset VPN-verkon avulla. Tee ostoksia turvallisesti tietäen, että luottokorttitietosi ovat suojassa nuuskijoilta jopa julkisissa verkoissa.

Suoratoistettaessa

Katso lempisarjojasi ilman hidastuksia. NordVPN voi pelastaa elokuvailtasi estämällä internet-palveluntarjoajaasi rajoittamasta yhteytesi nopeutta.

Miten VPN toimii?

Kun yrität päästä verkkosivustolle, internetpalveluntarjoajasi tyypillisesti vastaanottaa pyynnön ja ohjaa sinut määränpäähäsi. Mutta kun muodostat yhteyden VPN-verkkoon (virtual private network), se ohjaa internetliikenteesi ensin uudelleen VPN-palvelimen kautta ennen kuin lähettää sen määränpäähäsi. Mitä tapahtuu, kun muodostat yhteyden VPN:ään ja mikä on VPN?

VPN-yhteys muuttaa IP-osoitteesi ja peittää virtuaalisen sijaintisi. Ihmiset, jotka työskentelevät rajoitetun sananvapauden maissa, tarvitsevat töissään yksityistä internetyhteyttä. Joskus jopa heidän henkensä voi olla sen varassa. Autoritaarisen hallinnon alla elävien kannattaa käyttää VPN:ää, jolla IP-osoitteen saa piilotettua ja arkaluonteiset viestit pidettyä paremmin turvassa.

VPN salaa tietosi. VPN:n käyttö on hyvä idea myös, kun selaat verkkoa kotona. VPN-salaus on tärkeää, kun haluat suojata verkkoliikenteesi ja minimoida jalanjälkesi verkossa. Tällä tavalla internetpalveluntarjoajasi ei voi myydä selaushistoriaasi eniten tarjoavalle.

Suojaa laitteesi. NordVPN:n erityinen Threat Protection Pro -ominaisuus suojaa laitteesi yleisiltä internetin vaaroilta – haittaohjelmilta ladatuissa tiedostoissa, verkkoseurannalta, häiritseviltä mainoksilta ja haitallisilta linkeiltä. Sinun ei tarvitse olla yhteydessä VPN-palvelimeen käyttääksesi sitä. Kytke se vain päälle, ja se suojaa laitteesi vuorokauden ympäri.-fi

Miten VPN-yhteys toimii?

On olemassa monia erilaisia VPN-tyyppejä, mutta keskitymme tässä siihen, mikä on VPN kuluttaja-asiakkaille, sillä sellaisen palvelun NordVPN tarjoaa. Kun lataat asiakaspohjaisen VPN-ohjelmiston laitteellesi, se tekee suurimman osan työstä puolestasi – sinun tarvitsee vain kirjautua sisään ja muodostaa yhteys.

Laite muodostaa suojatun yhteyden VPN:ään salatun tunnelin kautta, mikä takaa paremman yksityisyyden ja tietoturvan
Laite muodostaa yhteyden suoraan internetpalveluntarjoajaan ilman ylimääräisiä suojatoimia salauksen tai yksityisyydensuojan suhteen
On kuitenkin hyödyllistä tietää, miten VPN-yhteys toimii, jotta voit ymmärtää palvelua paremmin. Tässä on kurkistus kulissien taakse:
  1. Kun muodostat yhteyden virtuaaliseen erillisverkkopalveluun, se todentaa asiakassovelluksesi VPN-palvelimen avulla.
  2. Tämän jälkeen palvelin käyttää salausprotokollaa kaikkiin lähettämiisi ja vastaanottamiisi tietoihin.
  3. VPN-palvelu luo internetiin salatun “tunnelin”. Se suojaa tiedot, jotka kulkevat sinun ja kohteesi välillä.
  4. Jotta jokainen tietopaketti pysyy turvassa, VPN siirtää sen ulkoiseksi paketiksi, joka sitten salataan kapseloinnin avulla. Tämä on VPN-tunnelin tärkein toiminto, joka pitää tiedot turvassa siirron aikana.
  5. Kun tiedot saapuvat palvelimelle, ulkoinen paketti poistetaan salauksen purkuprosessin avulla.

Miten VPN-palvelimet toimivat?

Kun VPN-tunneli on luotu, laitteesi lähettää salattuja tietoja (kuten verkkosivuston, jolla haluat vierailla) VPN-palvelimelle. Se purkaa salauksen ja välittää tiedot nimetylle verkkopalvelimelle. Se piilottaa myös todellisen IP-osoitteesi ennen tietojen lähettämistä. Sen sijaan käytössäsi näyttäisi olevan VPN-palvelimen IP-osoite, johon olet yhdistetty.

Kun verkkopalvelin vastaa, VPN-palvelin salaa tiedot ja lähettää ne sinulle internetpalveluntarjoajasi kautta. VPN-sovelluksesi purkaa tietojen salauksen, kun ne saapuvat laitteellesi.

Kuinka VPN-tunnelointi toimii?

VPN-tunneli luodaan todentamalla laitteesi – tietokone, älypuhelin tai tabletti – ensin VPN-palvelimella. Palvelin käyttää sitten yhtä useista salausprotokollista varmistaakseen, ettei kukaan voi seurata tietoja, jotka kulkevat sinun ja verkon kohteen välillä.

Kannattaa muistaa, että ennen kuin tiedot lähetetään ja vastaanotetaan internetin kautta, ne on ensin jaettava paketeiksi. Jotta jokainen tietopaketti pysyy turvassa, VPN siirtää sen ulkoiseksi paketiksi, joka sitten salataan kapseloinnin avulla.

Tämä ulkoinen paketti pitää tiedot turvassa siirron aikana ja on VPN-tunnelin tärkein toiminto. Kun tiedot saapuvat VPN-palvelimelle, ulkoinen paketti poistetaan sen sisällä olevien tietojen käyttämiseksi, mikä edellyttää salauksen purkuprosessia.

VPN-tyypit

VPN:iä on montaa tyyppiä, mutta valtaosa niistä jakautuu kolmeen pääluokkaan:

Kilpi, joka symboloi OpenVPN-salausprotokollaa, joka pitää verkkosi ja laitteesi turvallisena.

Henkilö-
kohtainen VPN

Useimmat kuluttajatason VPN-yhteydet luokitellaan henkilökohtaisiksi VPN:iksi, mukaan lukien NordVPN. Ne ovat hyvin samankaltaisia kuin käytössä olevat etäkäyttöiset VPN:t, mutta sen sijaan, että muodostaisit yhteyden omaan rajoitettuun verkkoon (kuten työpaikkasi verkkoon), muodostat yhteyden VPN-palveluntarjoajasi palvelimiin suojauksen ja yksityisyyden varmistamiseksi internetiä selaressasi.

IKEv2/IPSec-tunnelointiprotokolla

Sivustojen välinen VPN

Sivustojen välistä VPN:ää käyttävät enimmäkseen yritykset – erityisesti suuret yhtiöt. Tällaisten VPN:ien käyttäjät voivat käyttää toistensa verkkoja suojatusti. Se on oiva tapa yhdistää kaikki toimistot ja antaa eri toimipisteille mahdollisuus jakaa resursseja ja tietoja turvallisesti.

NordLynx VPN -teknologia

Etäkäytettävä VPN

Etäkäytettävän VPN:n avulla käyttäjät voivat muodostaa yhteyden etäverkkoon, mikä yleensä tapahtuu käyttämällä erityistä ohjelmistoa. Jos olet joskus joutunut kirjautumaan toimistoverkkoosi, olet todennäköisesti käyttänyt myös etäkäytettävää VPN:ää. Se tekee työskentelystä toimiston ulkopuolella turvallisempaa ja helpompaa, koska työntekijät voivat käyttää tietoja ja resursseja mistä tahansa.

VPN-salausprotokollat

What is a VPN, jossa on heikko salaus? Ei muuta kuin pomminvarma tapa hidastaa yhteyttäsi. VPN:n käyttäjille yksityisyys ja nopeus ovat isoimpia huolenaiheita. Erilaisilla VPN-protokollilla on erilaisia etuja, joten useimmat VPN-palveluntarjoajat tarjoavat vähintään kaksi niistä. NordVPN antaa käyttäjille mahdollisuuden valita sovelluksissaan OpenVPN- ja NordLynx-protokollien välillä, ja käyttäjät voivat myös valita IKEv2/IPSec-protokollan manuaalisia määrityksiä varten.

Verkkoavatar pitelee kilpeä samalla, kun koodi kulkee sen visiirin yli, ja tutkii verkkoa turvallisesti.

OpenVPN on suosituin salausprotokolla, jota tällä hetkellä käyttää suurin osa maailman VPN-palveluntarjoajista.


Yksi OpenVPN:n suurimmista vahvuuksista on se, että se on helposti konfiguroitavissa. Se tarjoaa myös hyvän tasapainon nopeuden ja turvallisuuden välillä, koska voit käyttää sitä sekä TCP- että UDP-porteissa. Vaikka TCP-portti on vakaampi vaihtoehto, UDP on nopeampi, ja monet käyttävät mieluummin sitä voidakseen nauttia saumattomasta verkkopelaamisesta ja live-striimauksesta.

NordLynx VPN -teknologia

Jos haluat sekä yksityisyyttä että nopeutta, NordLynx on paras valinta. Se on oletusprotokollamme, ainutlaatuinen teknologiaratkaisu, joka perustuu WireGuardiin – kaikkein nopeimpaan tunnelointiprotokollaan. Mikä tekee WireGuardista niin nopean? Salaisuus piilee koodissa – sen jokaisessa 4 000 rivissä. Kun sitä verrataan muiden VPN-protokollien kymmenien tuhansien rivien mittaisiin koodeihin, ymmärrät, miksi WireGuard on niin käsittämättömän nopea.


Jotta se olisi mahdollisimman turvallinen, yhdistimme WireGuardin mukautettuun kaksinkertaiseen NAT (Network Address Translation) -järjestelmäämme. Sen ansiosta käyttäjät voivat nauttia nopeasta internetyhteydestä turvallisuuttaan vaarantamatta.

VPN-yhteyksien salausprotokollat

L2TP/IPSec. Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP) on menetelmä tietojen siirtämiseksi laitteesta toiseen. Koska L2TP ei tarjoa minkäänlaista salausta, se yhdistetään lähes aina Internet Protocol Security (IPSec) -protokollaan, joka hoitaa salausavaimet VPN:n kaltaisen ympäristön luomiseksi. Se on erittäin turvallinen protokolla, mutta voi olla hyvin hidas, koska se kapseloi datan kahdesti.


PPTP. Se on yleisimmin käytetty protokolla, joka tukee tuhansia käyttöjärjestelmiä ja laitteita. Se on myös helppo asentaa ilman lisäohjelmistoja. PPTP on kuitenkin vuosikymmeniä vanha, eikä se ole yhtä turvallinen kuin muut nykyisin käytettävissä olevat protokollat.


SSTP. Secure Socket Tunneling Protocol on sopiva vaihtoehto vakioprotokollille alueilla, joilla VPN on rajoitettu, koska se voi ohittaa useimmat palomuurit. SSTP on samanlainen kuin OpenVPN, mutta sen omistaa Microsoft, mikä tarkoittaa, että se ei ole käytettävissä itsenäisesti.

IKEv2/IPSec-tunnelointiprotokolla

IKEv2 on tunnelointiprotokolla, joka on yleensä yhdistetty IPseciin salausta varten. Se pystyy palauttamaan turvallisen yhteyden sen jälkeen, kun internetyhteys on katkennut, ja se mukautuu hyvin muuttuviin verkkoihin. Tämä toiminto voi olla hyödyllinen älypuhelinten käyttäjille, jotka vaihtavat usein kodin Wi-Fi-yhteyden ja mobiiliyhteyksien välillä tai liikkuvat eri hotspotien välillä.

Mitä ominaisuuksia kannattaa etsiä, kun valitsee VPN:n?

Raketti edustaa salattuja tietoja, jotka lentävät riippulukon läpi ja puretaan prosessissa.
Erilaisten VPN-ominaisuuksien arviointi

VPN-yhteyden määrittäminen

Voit luoda NordVPN-tilisi muutamalla eri tavalla. VPN-trendin kelkkaan kannattaa hypätä, sillä salattu VPN-yhteys kulkee mukanasi minne vain:

Käsi pitelee NordVPN-logolla varustettua älypuhelinta, mikä tarkoittaa, että se on suojattu VPN-sovelluksella.
VPN-tekniikka mahdollistaa välittömän asennuksen ja manuaalisen määrityksen
Mahdollisuus määrittää VPN-yhteys reitittimelle

Usein kysytyt kysymykset VPN-yhteydestä

Viimeksi päivitetty 13.6.2022