En god grund til at være begejstret for NordLynx: Hastighed
NordLynx, vores spritnye WireGuard®-baserede protokol, begejstrer brugerne med dens hastighed og fremragende sikkerhed og værn om privatliv. Før vi lancerede den, havde vi dog brug for at lave en del feltarbejde, tilpasse konfigurationerne og pudse klientsiden lidt op. Efter at have testet den på Linux, var vi klar til at lancere den på andre store platforme som Windows, Max, iOS og Android.
Indholdsfortegnelse
Indholdsfortegnelse
Vi er bevidste om, at NordLynx, grundet WireGuard® arkitektur, bør være klart hurtigere end nogen anden VPN-protokol i samme kategori. Vi ville dog ikke basere vores teknologiske afgørelser på gætværk alene, så vi foretog flere tests – 256.886 for at være præcis – for at få en idé om NordLynx potentielle ydeevne. Her er resultaterne, som blot bekræfter, hvor hurtig NordLynx i virkeligheden er.
Men først lidt baggrundsinfo:
Hastighedstests – Opsætningen
For bedre at kunne forstå så omfattende en hastighed, bør vi starte med at se på metoderne, som vi benyttede.
Vores mission var at forstå, hvordan en VPN-protokol påvirker forbindelseshastigheden. Vi kortlagde 4 scenarier, som dækker størstedelen af mulige adfærdsmønstre ved brug af VPN:
- Klienten er forbundet til den nærmeste VPN-server, og indholdsserveren er så tæt på VPN-serveren som overhovedet muligt;
- Klienten er forbundet til en oversøisk VPN-server, men indholdsserveren er så tæt på VPN-serveren som overhovedet muligt;
- Klienten er forbundet til den nærmeste VPN-server, men indholdsserveren er langt væk fra VPN-serveren;
- Klienten er forbundet til en oversøisk VPN-server, og indholdsserveren er langt væk fra VPN-serveren.
For at få sat hastighedstestene i gang skabte vi et Docker-billede udstyret med konfigurationer af tre VPN-protokoller (NordLynx, OpenVPN og IKEv2) og CLI værktøjet i Ooklas hastighedstest. Når billedet er monteret på en virtuel maskine (VM), skal det hvert andet minut:
- Sende en forespørgsel til NordVPN API for at angive en anbefalet VPN-server
- Tilfældigt udvælge en protokol at teste
- Tilfældigt vælge et testmål
Testmålene består af en kombination af et VPN-serverland at forbinde sig til (valgt fra en liste) og et hastighedstest server-land (valgt fra en liste).
For at opnå data, som ville kunne gøre det muligt at sammenligne VPN-forbindelseshastighed pr protokol, kørte vi 47 VM’ere på 9 forskellige udbydere i 19 forskellige byer i 8 forskellige lande.
Hvert testforsøg genererede en linje i datasættet, som indbefattede:
- Tidsmærke for, hvornår testen blev udført
- VM lokation
- VPN-server lokation
- Testhastighedsserver lokation
- VPN-protokol testet
- Downloadhastighed
- Uploadhastighed
På den måde udførte vi omkring 8200 daglige hastighedstests på en måned (Fig. 1)
Som du kan se i nedenstående figur, blev der udført marginalt flere tests med OpenVPN end med de to andre protokoller. Dette kan forklares ved ulige serverdistribution pr. protokol i vores netværk. Lige nu er OpenVPN den mest populære protokol blandt NordVPN-brugere. Derfor er der flere servere i vores netværk, som understøtter OpenVPN end servere, som understøtter IKEv2 og NordLynx.
Hvorfor så mange tests?
Før vi springer til resultaterne, tager vi lige en hurtig diskurs tilbage til internettets grundlæggende fundament.
Et netværks pakkesti fra en brugers computer til en target server (web, game eller anden indholdsserver) består af en del forskellige trin:
Der findes mange faktorer, som kan påvirke download- og uploadhastigheden i hvert trin. Det bevirker, at det er tæt på umuligt altid at have en hurtig og stabil forbindelse.
Vores enheder har en vis grænse for gennemstrømning, afhængigt af modellen. Hvis du for eksempel har en iPhone 11 udstyret med Wi-Fi 6, ville en teoretisk gennemstrømnings-grænse være på 10 Gbps. Ældre modeller med Wi-Fi 5 eller Wi-Fi 4 ville begrænse din internetforbindelses hastighed til henholdsvis 2,34 Gbps og og 450 Mbps.
Går vi et skridt videre, så har også din Wi-Fi router hardware-begrænsninger. Både routeren og telefonen kan være kraftigt belastet på det tidspunkt, du kører en hastighedstest. Din ISP kan være på overarbejde grundet de mange folk, der gerne vil streame den nyeste serie på Netflix, mens du arbejder hjemmefra.
Og vi kradser kun i overfladen lige nu. Der er adskillige andre faktorer, som påvirker hastigheden gennem stien (Fig. 3), men vi behøver ikke dække dem alle lige nu. Pointen er, at vi er nødt til at teste så mange sager som muligt. Det var derfor, vi udførte et så massivt antal tests og undersøgte værdi-distributioner fremfor absolutte tal.
Og nu til resultaterne: Er NordLynx så hurtigere?
Husker du scenarierne, som vi opridsede i starten? Lad os kigge på resultaterne fra hastighedstesten for dem alle:
Scenarie: Klienten er forbundet til den nærmeste VPN-server, og indholdsserveren er så tæt på VPN-serveren som overhovedet muligt.
For at teste dette scenarie var alle tilfældigt valgte mål (VPN-server, VM lokation, og hastighedstest-server) alle placeret i USA. Her er downloadhastighederne, som vi observerede:
Disse histogrammer fortæller os flere ting. Først og fremmest, at NordLynx åbenlyst har højere middel- og medianværdier i downloadhastighed. IKEv2 er næstbedst og OpenVPN sidst.
En anden vigtig ting at bemærke er selve variansen for hvert histogram. Hvad er det, der sker her? Som nævnt tidligere er der adskillige faktorer, som påvirker forbindelseshastigheden. Med det in mente, kan vi slå fast, at VPN-protokollen løfter den øvre grænse for downloadhastigheden. Jo højere den øvre grænse er, desto større varians vil vi se i downloadhastigheds-distributionen, da der er en bredere vifte af potentiel hastighedsreduktion grundet forstyrrende forhold i miljøet.
Scenarie: Klienten er forbundet til en oversøisk VPN-server, men indholdsserveren er så tæt på VPN-serveren som overhovedet muligt.
Dette eksempel inkluderer resultater fra testen, som blev udført ved hjælp af en VM og hastighedstest-server placeret i Storbritannien og en VPN-server placeret i USA. Her er hvad, vi fandt frem til:
Vi kan se, hvordan længden af stien mellem en bruger og en indholdsserver forøges, mens det at have en VPN-server i midten tilføjer så meget overbelastning, at selve protokollen spiller en mindre rolle i downloadhastigheden. Både middel- og medianværdierne er stadig højere for NordLynx, men forskellen er ikke så radikal som i det første scenarie.
Scenarie: Klienten er forbundet til den nærmeste VPN-server, men indholdsserveren er langt væk fra VPN-serveren.
Det tredje eksempel inkluderer resultater, hvor både den virtuelle maskine og VPN-serveren er placeret i USA, mens hastighedstest-serveren er placeret i Storbritannien.
Disse histogrammer er en anelse sværere at aflæse. Den højeste downloadhastighed er ikke så åbenlys som før. En ting står dog klart: afstanden mellem en VPN-server og en indholdsserver tegner sig for en stor del af hastighedsreduktionen.
I stedet for at bevæge os henimod sidste scenarie, stopper vi i et øjeblik her og fokuserer på afstand. For bedre at visualisere dets indflydelse, tilføjede vi mere information til det eksisterende datasæt: afstanden mellem en VPN-servers lands og en hastighedstest-servers land.
Hvert punkt i figuren repræsenterer en gennemsnitlig downloadhastighed for afstanden mellem en VPN-server og en hastighedstest-server. Det vi ser her er ret interessant: Hvis du forbinder dig til en VPN-server tæt på dig og downloader indhold fra en CDN indenfor en radius af et par tusinde kilometer, kan du næsten forvente op til 2 gange hurtigere downloadhastighed med NordLynx! Men som afstanden bliver længere, vil forskellen i downloadhastighed naturligvis sænkes.
Hvad så med uploadhastigheden? Som du kan se i nedenstående figur, så er resultaterne her meget identiske.
Understøttet af resultaterne i denne omfattende hastighedstest kan vi slå fast, at download- og uploadhastighederne kan blive op til to gange hurtigere med NordLynx sammenlignet med OpenVPN og IKEv2. Det gælder, når afstanden mellem en VPN-server og en indholdsserver er på op til et par tusinde kilometer. Du spørger sikkert så: Er resultaterne pålidelige? Det korte svar er: ja. For detaljeret information kan man tjekke dette blog-opslag vedrørende måle-nøjagtighed.
Hvad er der ellers i støbeskeen?
Der venter flere spændende ting vedrørende VPN-hastighed i den nærmeste fremtid. Men indtil videre vil vi gerne give alle chancen for at kigge nærmere på alle de resultater, vi har samlet ved at offentliggøre det store datasæt med 256.886 rækker data vedrørende hastighedstests. Du er velkommen til at grave dybere, drage dine egne konklusioner og dele dem med os.
NordVPN tilbyder markedets hurtigeste hastigheder. Prøv nu med garanteret 30 dages fortrydelsesret.
¹ US, CA, DE, HK, SG, AU, UK, NL, FR, JP, SE
² 100TB ALTUHOST, DigitalOcean, GloboTech, Linode, ONEPROVIDER, Online SAS, OVH, Vult.
³ Amsterdam, Atlanta, Chicago, Dallas, Frankfurt, New York, London, Hong Kong, Los Angeles, Miami, Montreal, Paris, San Jose, Seattle, Singapore, Stockholm, Sydney, Tokyo, Toronto
⁴ FR, GB, US, DE, NL, SG, AU